Jul på vesterbro

Voksenjulekalenderen Jul på Vesterbro er en dansk satire julekalender, som byder på mange morsomme og provokerende situationer. I løbet af julekalenderen støder vi på mange forskellige karakterer, som alle er personer, der befinder sig langt nede på den sociale rangstige. Bortset fra enkelte statister spiller Anders Matthesen samtlige roller i serien.

Julekalenderen handler om kaptajnen og pølsemanden Stewart Stardust, som lever et ganske almindeligt liv som pølsemand. Stewart er hovedpersonen i julekalenderen og bor sammen med sin kone Vivian og sønnen Danny. Selv om økonomien er stram, er Stewart i godt humør. Det er nemlig lykkedes ham at få en eftertragtet stand på Christiansborg Slotsplads, som er en guldgrube midt i juletiden.

Jul på vesterbro

Jul på vesterbro

 

Uheldigvis er der nogen, der har saboteret motoren i hans pølsevogn, og det ser derfor skidt ud for Stewart. Stewart er bagud med at betale husleje, og den emsige og utålmodige vicevært Greta truer med at smide ham og familien på gaden, hvis ikke han betaler sin husleje omgående. Greta kommer fra Sydslesvig, og det viser sig, at hun er nynazist.

Samtidig bliver hans søn Danny prøveløsladt fra fængslet. Danny er uintelligent, tager stoffer og laver småkriminalitet. For at Danny kan blive prøveløsladt, kræver socialvejlederen Arne Nougatgren, at der skal være nogen til at forsørge ham. Arnes opgave er at evaluere Dannys hjem for kommunen og tjekke om alt går, som det skal. Arne har langt sort hår og går ifølge sig selv klædt i genbrugstøj. Dannys prøveløsladelse gør blot familiens økonomiske situation yderligere kritisk.

Heldigvis dukker araberen Kefir op og tilbyder at hjælpe Stewart med at reparere motoren i pølsevognen uden beregning. Kefir er civilingeniør og kommer fra Syrien. Han er altid velklædt og taler med arabisk accent. Men hvorfor er Kefir så interesseret i en ganske almindelig pølsevogn, som er placeret foran Christiansborg? Og kan det virkelig lade sig gøre at reparere en motor i en pølsevogn med sprænghovedet fra et russisk SS-20 atommissil? Det viser sig, at Kefir i virkeligheden er terrorist og har planer om at sprænge Christiansborg i luften.

En anden morsom karakter i julekalenderen er glædespigen Randi, som er prostitueret narkoman. Hun er kæreste med Danny og påstår at være gravid med hans søn. Hun kræver derfor hele tiden børnepenge af familien Stardust.

Jul på Vesterbro blev første gang vist på DR2 i 2003 og er baseret på figurerne i Anders Matthesens radioføljeton, der kørte på P3’s børneradio i 1999. Efterfølgende er julekalenderen blevet genudsendt i 2007 og 2009.

Julekalenderen består af 24 afsnit, som varer cirka et kvarter. Jul på Vesterbro er instrueret af Morten Lorentzen, mens selve plottet og alle punchlines er skrevet af Anders Matthesen, Thomas Hartmann og Nikolaj Peyk.

Læs mere om de forskellige DR julekalendere

Her finder du en liste over de DR julekalendere, som vi har beskrevet.
Tryk på den julekalender, som du vil læse mere om.

Absalons hemmelighed

Bamses julerejse

Jul i Gammelby

Jul på Slottet

Jul på Vesterbro

Jullerup Færgeby

Nissebanden

Nissernes ø

Yallahrup færgeby