Ludvig og Julemanden

Ludvig og Julemanden blev første gang sendt på tv2 i december 2011. Ludvig og Julemanden blev optaget på Børglum Kloster i Nordjylland og det var også her, historien udspillede sig. Julekalenderen er en familiejulekalender i 24 afsnit, som indeholder både historie, drama, jul, nisser og humor.

Historien handler om familien Glad som flytter ind på Børglum Kloster, som far Niels har arvet. Familien består af Ludvig, Rebekka og Rasmus, som er søskende. Derudover er der far Niels og mor Kirsten. Planen er, at familien skal bo på Børglum Kloster, indtil de kan få det solgt, da de ikke har råd til at blive boede. Derefter skal de flytte til udlandet, hvor far Niels skal arbejde en masse.

Udover familien Glad møder man i julekalenderen også Martine, som er Ludvigs bedste ven, Thomas som går i klasse med Rebekka og Henning som bor på gården ved siden af Børglum Kloster og som også er Martine og Thomas’ morfar.

Ludvig og Julemanden

Ludvig og Julemanden

 

På klosteret huserer der, som på ethvert kloster, en del spøgelser. Blandt andet den mindre hyggelige Stygge Krumpen, som for mange år tilbage var biskop på klosteret. Sammen med Stygge Krumpen er også spøgelserne Elsebeth Gyldenstjerne, Maximilian Løvenkranz og ikke mindst Den Indemurede Pige, som spilles af Julie Zangenberg.

Stygge Krumpen er på jagt efter en krone, Marias Krone, som er blevet delt i flere stykker for mange år tilbage. Hvis han kan finde alle delene, kan han nemlig besætte et menneske og derved selv blive et rigtigt levende menneske af kød og blod igen.

Samtidig i Grønland sidder Julemanden og glæder sig til sit 500 års jubilæum. Men da han finder ud af, at hans kone, Julie, ikke vil arrangere festen for ham, bliver han sur og rejser en tur til Børglum. Her møder han Ludvig, som er overbevist om, at Børglum Kloster gemmer på en gammel skat. Hvis Ludvig finder denne skat, kan de blive boende på Børglum Kloster og far Niels behøver slet ikke arbejde så meget som hvis de skal til udlandet. På Grønland prøver Julie at holde styr på julemandens værksted, så gaverne kan komme ud, og nisserne Klik og Klak gør deres for at hjælpe – eller driller de mere?

Som nævnt finder julekalenderen primært sted på Børglum Kloster, nær Løkken i Hjørring Kommune. Klosteret stammer fra begyndelsen af det 12. århundrede og danner dermed den perfekte historiske ramme for historien. Klosteret tilhørte en munkeorden kaldet præmonstratenserordenen indtil reformationen i 1536. Her overtog adelsmænd og gejstlige klosteret og det var herefter at den katolske biskop Stygge Krumpen levede på klosteret. Så det historiske i julekalenderen er nu ganske rigtigt og at der er spøgelser på klosteret, er der heller ingen tvivl om ifølge den nuværende klosterfrue Anne Rottbøll. Om julemanden ind imellem kommer på besøg på Børglum Kloster også, må vi vidst lade stå hen i det uvisse.

Ludvig og Julemanden

Ludvig og Julemanden

 

I rollerne i Ludvig og Julemanden ses en lang række populære og folkekære danske skuespillere. Heriblandt Lars Hjortshøj som Julemanden og Camilla Bendix som hans kone Julie. Ludvig spilles af Thomas Nordgreen og hans søskende, Rebekka og Rasmus, spilles af Marta Holm og Lau Porskær Kirkensgaard. Ludvigs forældre spilles af Alexandre Willaume og Anne Sofie Espersen. I rollen som Stygge Krumpen se Andres Bo Pedersen. Derudover ses Andreas Jessen, Tina Gylling Mortensen og Julie Zangenberg som spøgelser, Emma Irgens Holst og Thomas Ernst som Martine og Thomas, samt Adam Sønderby og Martine Vandet Salling som nisserne Klik og Klak.

Det er planen, at TV2 vil lave en spillefilm om familien Glad på sommerferie, ligesom de lavede spillefilm som efterfølgere til julekalenderne om Pyrus og Jul i Valhal.

Udover at fortælle historien om de religiøse og historiske forhold, der var på Stygge Krumpens tid, har julekalenderen haft til formål at brande Vendsyssel og Nordjylland, herunder Børglum Kloster og Voergård Slot. Det var en studerende, der fik idéen om at markedsføre Nordjylland ved at bruge Børglum Kloster som location. Tankerne bag skabelsen af julekalenderen har været, at den skulle være med til at tiltrække flere turister til området, særligt med fokus på turister, der interesserer sig for kulturarvshistorie.

Skaberne bag Ludvig og Julemanden har desuden haft til hensigt, at udviklingsprojektet også skulle være med til – foruden turisme – at tiltrække både erhvervsliv og bosættelse i Hjørring, Frederikshavn og Brønderslev. Sideløbende med at julekalenderen blev vist på TV2, valgte Børglum Kloster og Voergård Slot at holde åbent hus i hele december måned, hvor børn og voksne gratis kunne komme og besøge Julemandens værksted, se hans hemmelige rum, fangehullet og familien Glads køkken.

Læs mere om de forskellige TV2 julekalendere

Her finder du en liste over de TV2 julekalendere, som vi har beskrevet.
Tryk på den julekalender, som du vil læse mere om.

Jesus og Josefine

Jul i Valhal

Krummernes Jul

Ludvig og Julemanden

The Julekalender