The Julekalender

Voksenjulekalenderen The Julekalender blev meget hurtigt en stor succes hjemme i de danske stuer. Julekalenderen handler om kartoffelavler Oluf Sand og hans hustru Gertrud, som bor i et hus et sted i Jylland med deres hund Emil.. Oluf sidder det meste af serien i sin lænestol med en pibe i munden og læser avis. Han ignorer som oftest sin særdeles snaksaglige kone Gertrud, som gennem hele julekalenderen snakker om den foodprocessor, som hun ønsker sig i julegave. Samtidig pynter hun stuen mere og mere op til jul, så de til sidst næsten ikke kan være der.

Julekalenderen fortæller historien om, hvordan nisserne i gamle dage boede i nissehuler under jorden, indtil de onde nåsåerer overtog hulerne, så nisserne måtte flygte. Nisserne tog den store Nissebog med sig, hvori man kan finde svar på næsten alt. Samtidig et andet sted ligger overnissen Gammel Nok for døden, fordi spilledåsen med hans livsmelodi er ved at gå i stå. De tre nisser Fritz, Hansi og Günther har derfor fået til opgave at finde nøglen til spilledåsen, så den kan blive trukket op på ny. Med på deres vej får de den store Nissebog, som skal hjælpe dem i deres søgen efter nøglen. Bogen må for guds skylde ikke falde i de onde nåsåerers hænder. Ellers vil verdenen være fortabt.

The Julekalender

The Julekalender

De tre nisser tager af sted i et gammel propelfly, som styrter ned et sted i Jylland, og de tre nisser er nødt til at gemme sig i en gammel hule, indtil de har fået lavet en ny propel. Fritz er den af nisserne, der bestemmer og leder gruppen. Günther er den yngste og gør alt, hvad Fritz sætter ham til. Hansi slæber rundt på en stor tung rygsæk i hele julekalenderen. Han forelsker sig senere i Gertrud, da han ser hende gennem et vindue hjemme hos familien Sand.

Den mystiske Benny kommer en aften hjem til familien Sand, hvor han påstår, at han er rejsende handelsmand i sko og strømper og at han er løbet tør for benzin. I virkeligheden er han nåsåer og forsøger at få fat i den Store Nissebog. Han formår gang på gang at overtale Oluf og Gertrud til at overnatte hos dem en nat mere. Med sin ærkekøbenhavnske dialekt overtaler han dem med sætningen ”Jeg bliver nok nødt til at blive til i morgen … altså bare til i morgen ik’? Bar’ til i morgen ik’?!”.

Hvad Oluf og Gertrud ikke kender noget til, er de tre nisser og deres søgen efter nøglen til spilledåsen og Benny, som er på jagt efter den store Nissebog.

The Julekalender

The Julekalender

 

Serien blev i høj grad populær på grund af karakterernes humoristiske udtryk, som gentager sig adskillige gange i løbet af julekalenderen. Oluf Sands nok mest velkendte udtryk er ”ja, det bå’r dæjli”. Gertrud er især kendt for ”Det ska æt kom’ an å det da” og ”Oluuuf, a står under æ mistelten”. Også Bennys velkendte bemærkning ”bob bob bob, ik” og ”nu slynger jeg lige en bemærkning ud i luften, ikk” har hæftet sig fast i manges erindring.

Karakteristisk for nissernes sprog, er blandingen af engelsk og dansk, hvor den engelske del oftest er en direkte oversættelse af det danske ord. Eksempelvis bruger de ordet ”The playdåse” i stedet for spilledåsen. De tre nisser har ligeledes faste sætninger, som de siger i løbet af serien. Herudover synger og spiller de nogle særdeles morsomme sange, heriblandt ”It’s hard to be a nissemand” og ”The støvledans”.

Hvert afsnit sluttes af med undrende spørgsmål, som skal ligge op til den efterfølgende afsnit. Der er blandt disse spørgsmål, også adskillige irrelevante spørgsmål, som ikke har nogen betydning i forhold til selve handlingen. Eksempelvis ”Hvilken størrelse bruger hr. og fru Sand i sko” og ”Er dette en julekalender?”.

The Julekalender er produceret af TV2 og blev sendt første gang i 1991. Siden da er julekalenderen blev vist adskillige gange. Rollerne spilles af de Nattergale: Viggo Sommer spiller Oluf Sand og Fritz. Uffe Rørbæk Madsen spiller Hansi og Benny, mens Carsten Knudsen spiller Günther og Gertrud.

Læs mere om de forskellige TV2 julekalendere

Her finder du en liste over de TV2 julekalendere, som vi har beskrevet.
Tryk på den julekalender, som du vil læse mere om.

Jesus og Josefine

Jul i Valhal

Krummernes Jul

Ludvig og Julemanden

The Julekalender